Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
+36306614319
1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

A helyes étrend

A patkányok mindenképp teljes értékű pelletált tápot kapjanak fő táplálékként. A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. Ebben minden benne van, amire egy patkány szervezetének szüksége van. Jó választás lehetne a parkányoknak készült szemes takarmány is, melyben természetes formában vannak jelen az összetevők, de ezek a kismanók imádnak válogatni. Hosszútávon viszont ettől az étrendtől hiánybetegségek alakulhatnak ki, így jobb, ha csak pelletált eleséget fogyasztanak. Ne próbálkozzunk más rágcsálók számára gyártott termékkel, egyrészt nem ugyanolyan a pellet kalória és zsírtartalma, másrészt ezek általában lucernát is tartalmaznak, amit a patkányok nem igazán tudnak megemészteni.
Megfelelő táp számukra például az általunk forgalmazott Egér és patkánytáp (termékinformáció itt), a Versele-Laga Rat & Mouse Complete, az Oxbow’s Essentials, a Brit Animals Rat Complete vagy a Beaphar Care+ Rat. Egyesek összefüggést vélnek felfedezni a vizelet szagának erőssége és a tápok között, nyugodtan próbálkozzunk, melyikkel lesz enyhébb szaguk.
Kapjanak még naponta különféle gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb finomságokat, de csak mértékkel. Az adagok negyed diónyi/teáskanálnyi méretűek legyenek, különben könnyen hasmenést idézhetünk elő kedvenceinknél. Igyekezzünk ezeket változatosan kínálni, a kiegyensúlyozottabb értendre törekedve. A patkányok mindenevők, mindent szívesen megkóstolnak, így nekünk kell odafigyelni, hogy ne kerüljön a szervezetükbe káros vagy mérgező anyag. Jutalomfalat gyanánt is igyekezzünk a listából választani, de ha kifejezetten előre csomagolt jutalomfalatokban gondolkodik valaki, nézze meg alaposan az összetevőket. Ha valami nem található meg a listában, de szeretnénk velük megkóstoltatni, mélyebb utánajárás előzze meg a kóstolót.

Adható gyümölcsök és zöldségek:

Áfonya (szárítva is), alma (mag nélkül), , avokádó húsa (nagyon hízlal, minimális mennyiségben héj és mag nélkül), barack, borsó, brokkoli, cukkini, cseresznye, dinnye, eper (minimális mennyiségben), érett banán (szárítva is), fehér retek, főtt burgonya és édesburgonya, főtt kelbimbó, főtt tök, főtt zöldbab, hagyma (minimális mennyiségben), karfiol, kelkáposzta, kivi (minimális mennyiségben), körte (mértékkel), paprika, petrezselyem, sárgarépa, spárga, szeder, szilva, szőlő, mazsola (minimális mennyiségben), uborka, zeller.
 

Adható egyéb ételek:

Barna rizs, főtt csontok, édesítetlen gabonapelyhek, főtt máj és egyéb főtt soványhúsok, főtt tojás (minimális mennyiségben), gyümölcsös bébiételek, joghurt (lehetőleg élőflórás), lisztkukac (élve vagy szárítva), sajt (minimális mennyiségben), sonka, teljes kiőrlésű tészta, kenyér, túró.

Alkalmanként adható (minimális mennyiségben):

Dió, kesudió, mandula, napraforgómag (sótlan).

Vannak kerülendő ételek, amelyek valamely tulajdonságuk miatt ártalmasak vagy mérgezőek kedvenceinkre. Erre pár példa:

Alma és más gyümölcsök magja, aszalt szilva, banán (zölden), citrusfélék (narancs, mandarin), csokoládé, édesgyökér, gomba, jégsaláta, káposzta, mák, mangó, nyers édesburgonya, nyers zöldbab, penészes sajtok, spenót, szárított kukorica, szabadban talált rovarok (parazitahordozók lehetnek), édes, cukros ételek, bármilyen emberi fűszeres étel, erős, csípős zöldségek és ételek, szénsavas és alkoholos vagy koffeines italok.
 

Nézzük meg a faágakat, és a fából készült dolgokat is, íme egy lista amiknek a fás részét nyugodt szívvel adhatjunk nekik:

Alma, fekete ribizli, kókuszdió héj, szőlőtő, mogyoró, kiwi, hársfa, körte, pekándió, birsalma, csipkebogyó.
 

Mérgező fás növények:

Égerfa, sárgabarack, őszibarack, rezgő nyárfa, juharfa, balzsam fenyő, vörösfenyő, lucfenyő és tobozaik, bükkfa, fűzfa, tiszafa, nyír, dió, kesudió, cédrus, cseresznye, szilva, citrus, bodza, bürök, vadgesztenye, boróka, magnólia (liliomfa), mahagóni, parafa, furnér, leander, rózsafa.


Az eleség mellett nagyon fontos, hogy patijaink előtt mindig legyen friss víz, amit a legcélszerűbb golyós önitatóból adni nekik. Ha nagy, sok szintes ketrecünk van, érdemes egynél több itatót felszerelni. A vizet lehetőség szerint naponta minimum egyszer cseréljük.