Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
+36306614319
1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Csapatösszetétel

Végre sikerült ennek is utána járnom. Különböző külföldi tenyésztő csoportokban tettem fel a kérdést szerte a világban, hogy ők mégis mit szoktak javasolni a vevőiknek?
 

Tehát milyen az ideális csapat?

Egynemű, minimum 2, de ideálisan 3 vagy több párkány! Továbbra sem adok egy babát senkinek, ha nem várja otthon társ...
 

Három patkány? Mi van ha kettővel sem bírok?

De, de, elbírsz velük. Ez esetben a több jobb. Képzelj el egy idegesítő kollégát, akit nyilván nem te választottál. Mi lenne ha az ebédszünetben és még otthon is csak ő várna? Ha nem lenne egy másik vagy harmadik beszélgetőtársad akihez tudsz "menekülni" ha épp nincs kedved ahhoz a bizonyos kollégához? Persze nem ennyire drasztikus a helyzet, de a patkányok annál jobban érzik magukat minél több haveruk van. Nagyot tudnak játszani, szaladgálni, mikor ki kerget kit, aztán egymás hegyén hátán óriásit alszanak a lehető legkisebb helyen. Ha épp Gizinek nincs kedve játszani ott lesz Rozika, aki viszont kapható rá. Mindemellett tökéletesen tanulnak egymástól. Ha Gizike szeret rohanni a jutalomfalatért, de Rozika még most érkezett a csapatba ezért fél, így Gizike megmutatja neki a jó dolgokat, nem kell félni, finom falatot kap, jó a simi, a gazdit nyalogatni kell és nem megkóstolni. Sokkal dinamikusabb az együttélés 2-nél több patkánnyal. Kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, egészségesebbek lelkileg! Ha netán kevesebb az időd, akkor sem kell aggódni, hisz ha többen vannak jobban lefoglalják magukat. A gyakorlatban azt látom, hogy nagyon nagy hatással vannak egymásra.

Évente csapatbővítés

Mi? Hogy még több patkány? Dehát már van 3! Kivágnak itthonról ketrecestől....
Sajnos a patkányok gyorsan élik rövidke életük. Talán ez a legrosszabb része a patitartásnak, amikor elveszítjük imádott barátunk, ugyanakkor lett egy magányos patuszunk is, aki sokszor ugyanúgy gyászba borul mint mi magunk.
Ezt a tehetetlen helyzetet ellensúlyozzák külföldön azzal, hogy évente egy két babával bővítik a csapatot, ami lássuk be egyszerű és igencsak hasznos tanács. Nálam ez tökéletesen működik. Jól kijönnek az öregek a fiatalabbakkal, sok generáció él együtt.

De az én fiam/lányom nem fogad el másik fiút/lányt. Ha majd elmegy, akkor lesz újabb pati

A Magyarországi helyzet sajnos nagyon rossz. A legtöbb pati szaporítótól jön, így sajnos valószínű, hogy később előjönnek egészségügyi és egyéb mentális/viselkedésbeli problémák. A szaporítók átlagosan 5-6 hónapos korig tartják a patikat, tehát amíg el nem érik a felnőtthöz közeli súlyukat. Így a legtöbb bibi 6 hónap után jelentkezik. A viselkedésbeli probléma is ebből adódik, nem fontos hogy kedves legyen, hogy elfogadó legyen, hogy egészséges maradjon, hogy hosszú élete legyen.

Ebben az esetben már az ivartalanítás sem mindig megoldás ha társat szeretnénk neki, de meg lehet próbálni. SŐT! Csak ebben az esetben ivartalanítsunk!

A RatFriends-es patiknál már nem igazán van ilyen viselkedésbeli probléma. Tévhit ha valaki azt mondja, hogy vegyes csapat a boldog csapat. Nem szabad feleslegesen műtétnek kitenni a patikat. Tökéletesen megvannak a fiúk fiúkkal, a lányok lányokkal.

Ó de csak pár napig/egy-két hétig lenne egyedül. Nem lesz semmi baja.....

Sajnos az egy-két hetes külön élés sem javasolt. Már a 24 óra egy ketrecben is rengeteg idő nekik egyedül.

Mit okoz az egyedüllét?

Fokozza a félénkséget, agresszióra ösztönöz, önvédelemre ösztönöz, a depresszió melegágya, torz viselkedési formák kialakulásához vezet.

Egy ilyen torzult viselkedési forma az is, amikor a patusz annyira magába roskad, hogy többé nem fogad el semmilyen társat. És ez még csak a "kellemesebb" torzulás. Mi ekkor is úgy látjuk, ó semmi baja, imád, szeret, én vagyok neki az isten! De ami mögötte van az az, hogy szépen belekényszerítettük őt a mi világunkba. Meg kellett tanulnia egyedül élni. Bárminemű szórakozása egy másik fajban van, aki őt nem érti úgy, nem adja meg azt a patkányközelséget, a patkánymelegséget amire ő vágyik. Sajnos az ember képes önzőnek lenni és képes elhinni is hogy ez jó.

Továbbá tévhit, hogy a fiúk stresszelik egymást ha ivarosak

Tévhit, hogy sokkal többet verekednek. Ha így lenne, bizonyára nem lenne egy ép fiam sem. DE! Mindehhez hozzátartozik, hogy ez egy nehezen elért eredmény! Tehát ha szaporítótól vásárolt patkánytól várjátok el, hogy ne legyen túl agresszív, domináns, az nem ugyanaz. A RatFriends-es fiúkat nyugodt szívvel lehet együtt tartani, nálam együtt él a pasicsapat, kb 15-17 fiú minden korosztályban. Két szintes óriásketrecük van, és valahogyan mindenki mindig a felső szinten lustálkodik.... RatLogic....

Vegyes csapat

Nálunk valahogy felütötte a fejét ez a tévhit, hogy a csajokhoz kell egy-egy pasi. Minimum felállás a 2 nőstény 1 ivartlalan hím. Ez nem igazán bizonyított módszer, nincsenek rá tudományos cikkek, külföldön sem divat. Személy szerint csak egy esetben ajánlom, ha valaki ténylegesen meg szeretne ismerkedni mindkét nem sajátosságaival, mert mint tudjuk, a nőstények és a hímek kicsit másképp élnek.