Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
+36306614319
1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

 Visszatérő "problémák" új gazdik esetén


Időről időre előfordul, hogy az Újdonsült gazdi aggódik az elvitt patkányok miatt. Ilyen esetekben természetesen azonnal megbeszéljük mi lehet a baj és mi a megoldás.

"Költözős hapci"

Amikor egy RatFriends-es patkány új közegbe kerül nagyon nehéz neki feldolgozni azt a sok - sok új változást. Új lakhely, új szagok esetleg új csapattársak, új gazdi, semmi sem a régi. Ez számukra sok stresszt jelent. Mivel nagy személyiségbeli különbségek vannak náluk, így megesik, hogy az egyikük gyorsan és problémamentesen alkalmazkodik, míg a másik állat ki sem mozdul a búvóhelyről és egy - egy hapcit is hallhatunk tőle. Ezt külföldön "költözős hapcinak" nevezik, amit főként a stressz okoz. Különösebb teendő nincs, el kell múlnia, ahogy oldódik a patink. :) Nem kell ettől felfüggeszteni a beszoktatást sem, hisz az csak segít neki hosszú távon. 

A másik hapci ok az új szagok miatt lehet. Borzalmasan jó orruk van a patiknak, főként arra támaszkodnak, ebből kifolyólag nagyon érzekeny is. Ha az új helyen a mosás után a közelükben száradnak a ruhák, akkor az öblítő illata is könnyen megcsavarja az orrocskájukat, nekik az erős illatnak számít. Ilyenkor helyezzük át vagy a szárítót vagy a patikat. :) Ebből kifolyólag a gazdi által használt parfümtől is világgá szaladnának, nagyon irritáló számukra. Lehetőleg mosakodjunk meg, vagy be se fújjuk magunkat ha velük terezünk foglalkozni. :) A szobai illatosítók is ugyanebbe a kategóriába tartoznak, szintén irritáló hatással vannak a patkányok orrára. 

Ha a fent leírtak ellenére sem múlik el a hapci, akkor maximum 2-3 hét után forduljunk orvoshoz.

"Megharapott a pati, nem merek hozzányúlni!"


Sokan kérdezitek hazavitel után, hogy miért akar titeket megharapni a patek. Merészebb esetekben a "támad" szó is elhangzik.
Ami biztos, hogy a RatFriends-es patkányok nem támadnak és nem harapnak ok nélkül! 
Nagyon gyorsan kidolgoztam ezt a fajta agressziót, ami még manapság is nagyon gyakori a takarmánypatkányok körében. Nem lennék nyugodt, ha agresszív állat kerülne gyerekes családokba. Tehát agresszív/vérző harapás nálunk nincs, viszont ha fájdalmat okozunk nekik, akkor védekezhetnek! Nyilván ritkán történik meg, és minden gazdi óvatos, vigyáz rájuk. :)

A patkányok harapdálással ismerik meg a világot, mindent megkóstolnak, milyen az állaga, el lehet-e rágni, fogkoptatásra alkalmas-e, vagy csak simán tönkre tehető-e az adott tárgy. :D Amikor velünk ismerkednek ekkor is ez történik. Puhatolóznak, hogy ki vagy te? Miért mozogsz ennyit? Beszélsz is? Mit akarsz? :) Óvatosan, vagy a vehemensebbek kevésbé óvatosan fognak rá az ujjunkra, azt kérdezve, mi ez kaja? Ez a gazdikat először megijesztheti, hisz látszólag harap az állat, de nyugodjunk meg, csak ismerkedik. :) Akkor lehet probléma ebből, ha a ujjunk kajaszagú és a rossz látásuk miatt simán azt hiszik, hogy az ott bizony az én finom falatom! Ez ellen úgy tehetünk, ha mindig kezet mosunk patizás előtt. Ezek az ismerkedős harapások eltarthatnak pár napig/hétig, majd szépen átváltanak üdvözlős nyalogatásba/tisztogatásba. :)  Jelezzük a parkánynak hogy a harapást nem szeretjük, akár egy "jajj ez fáj"-jal vagy egy szisszenéssel. Rövid időn belül rájönnek, hogy ez nekik szól és a gazdi nem szereti ha megkóstolják az ujját. :) 


Ezek a leggyakoribb "kezdő kérdések" felém, remélem ezzel sokaknak megkönnyítem a dolgát. :)