Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
+36306614319
1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

~~~ Milyen a jó alom? ~~~

Szeretném azonnal tisztázni a fenyőforgács kérdését. A patkányok almozására kifejezetten ártalmas. Ha a patkány minden nap ebben mászkál, fekszik, piszkít, belélegzi az ebben található toxikus anyagot, ami a tüdő sejtjeinek pusztulásához és légzőszervi fertőzések kialakulásához vezethet.

A macskaalom is benne van a köztudatban mint jó almozási lehetőség. Sajnos poros, összetétele miatt pedig lehetővé teszi a csomósodást az állat gyomrában, mely életveszélybe is sodorhatja.

A jó alom egészséges a patkányok számára, megköti a vizeletet és a szagokat, ezáltal kényelmes az állatnak és gazdinak egyaránt. Nézzünk néhány példát:

Papír alapú alom:
A papírpellet higiénikus, olcsó, nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkezik, de a szagokat kevésbé köti meg. Tapintásra talán az egyik legpuhább alom, amit berakhatunk patkányainknak. Ilyen alom például a Chipsi Carefresh.

Szalma pellet:
Ezek a pelletek természetes anyagból vannak, meg is ehetik a patkányok, nem okoz problémát. Hasonlóak a papírpellethez. Ilyen alom például a Sanicat clean and green.

Csutkaalom: Ne feledkezzünk meg a kukoricából készünk csutkaalomról sem. Ez valahol a jó és rossz között helyezkedik el, egészségre káros hatása akkor van, ha nem cseréljük elég gyakran. Ez a fajta alom nedvesség hatására gyorsan elkezd penészedni, a penész spórái pedig károsabbak a porszemcséknél is a patkányokra.

Kenderalom:
Rendkívül nedvszívó természetes alom. A saját súlya négyszeresének megfelelő nedvességet is képes megkötni. Szagmegkötő képessége is kiváló. Ezzel több ideig marad szárazon kedvencünk ketrece és a penész kialakulásának sem kedvez. A patkányok annyira nem szeretik rágcsálni, nagyon ritkán kóstolják meg.

Textil almozás:
Vannak akik különféle anyagokat, ruhadarabokat használnak a kedvenceik alá. Ezt elég sűrűn kell cserélni/mosni, illetve már olyan ketrecekben lehet praktikus, ahol a kis drágák megtanulták a kisállat WC használatát, tehát nem oda piszkítanak ahol éppen eszükbe jut. Ha allergiás pockunk van, arra is megoldást jelent.

Ezek a legelterjedtebb almozási típusok, mindenki kikísérletezheti, neki melyik lesz a testhezálló. A tenyészetben főképp kenderalmot használok papírral kombinálva.